YÖNETİCİLER İŞİN NASIL OLMAYACAĞINI SÖYLÜYOR
Kamuda görev yapanların bir kısmı, bize bir işin nasıl olacağını değil nasıl olmayacağını söylüyor. Meslek odaları ve STK’ların başındakiler, Güç Birliği Platformu’na neden, “Tüm raporlarımız hazır zaman kaybetmeyelim” demiyor. 1995’ten günümüze kadar sınır ticaretinde canlılık yok. Akaryakıta izin çıkacağını sanmıyorum. VOTAŞ’ı eleştirenler projelerimizin onda birini bile yapamazlar, hodri meydan diyorum…
Van ekonomisinde önemli rolü olan VATSO ve VATBO başkanlığı yapan Feridun Irak, çarpıcı açıklamalarda bulundu. VATSO’da 3 yıl görev aldığını, 1998-1999 yıllarında başkanlığını yaptığı Vanspor’u süper lige yükselttiğini söyleyen Irak, “O dönemin valisi ve belediye başkanı ile el ele vererek OSB’yi kurduk. Yine 20 ilde hizmet veren KOSGEB idaresi başkanlığının da Van’da kuruluşunu sağladık. O tarihten bugüne kadar sanırım KOSGEB Van’a 500 milyon liralık bir kaynak aktardı. Yine o yıllarda ilk ticaret fuarını başlatmış olduk. Bu memleketin sevdalısı ben Feridun Irak olarak, ekip arkadaşlarımla birlikte Van’a ne kazandırabilir gayreti içinde olduk.” dedi.
VATBO’yu kurduk
“1999’da Van Ticaret Borsası’nı Van’a kazandırdık. Yeni hizmet binasını yaptırdık ve seracılığın olabileceğini gösterdik. Savat işletmeciliği atölyeleri kurup Van’da, 20 gence iş kapısı olduk. Van Gölü’nde güvenli yolculuk projesini hayata geçirerek balıkçılara uluslar arası belgelerini verdik.”
Yöneticiler işin nasıl olmayacağını söylüyor
“Van Güç Birliği Platformu’na, meslek odalarına, üniversiteye ve tüm kamuoyuna soruyorum. Herkes Van’ın potansiyelinden bahsediyor, peki biz niçin zenginlik üretemiyoruz ve geriye gidiyoruz? Eğer bir ildeki ilgili-yetkili ve seçilmişlerin çoğu hizmet etme anlayışında değilse, dünya gelse teşvikleri kullanamazsınız. Kamuda görev yapan bazı insanlar, bize bir işin nasıl olacağını değil nasıl olmayacağını söylüyor.”
Raporlar hazır Ankara’da takip edilsin
“Van Güç Birliği Platformu’nun hedefleri çok çok güzel. VATBO başkanlığı dönemimde ekonomi konseyindeki 11 meslek odasının ortak raporunu Sayın Burhan Kayatürk ve o dönemin milletvekillerine takdim ettik. Ankara’da takip edilecek konulara göre takvim konulmalıdır. Yeniden komisyonlar kurulması zaman kaybıdır. Yoksa bu tempoyla bir seçim dönemini daha kaybederiz. Burada itirazım var, zaman kaybedilmemeli.”
Neden çalışmalarımız hazır denilmiyor?
“Van TSO, DAKA, YYÜ ve diğer STK’ların çalışmaları var. Hayret ediyorum kurumların başındaki herhangi bir arkadaşımız, “Sayın milletvekilim bizim çalışmalarımız hazır” dememiş anlayabilmiş değilim.”
Sınır ticaretinde eski canlılık yok
“Sınır ticareti 1987’den 1995’e kadar Van’da binlerce aileye ekonomik katkı sağladı. Mevsime bağlanan, kota konan ve ürün sınırlaması getirilen sınır ticareti, darbe yedi. Sınır ticaretinde eski canlılık yok. İthali ve ihracı serbest olan ürünler sınır ticaretine konu edilir denildiği anda, on binlerce insanın geçim kaynağı yeniden gelir.”
Kotalar doldurulamıyor
“Bürokratik işlemlerin kolaylaştırılmasına eyvallah da, ithalat ihracatın 100 milyon dolardan 150 milyon dolara çıkarılmasının pek bir anlamı yok, çünkü bir önceki kota doldurulamıyor.”
Akaryakıta izin çıkacağını sanmıyorum
“O dönem akaryakıt ticareti kamunun elindeydi, bugün özelleştiği için akaryakıta yeniden izin çıkacağına ihtimal vermiyorum.”
Bölgedeki yatırımcı teşvik edilemiyor
“30 yıldır var olan teşvik sistemiyle, batıdaki işadamları bölgeye çekilemedi. Yatırım yapamayız psikolojisi ile batıdan gelecek yatırımları kurtarıcı olarak gördük. Bölgedeki girişimciyi de teşvik edecek, sahaya indirecek düzenlemeler yapılmalıdır.”
Canlı hayvan varlığı yarıya düştü
“1980’lerde Türkiye’nin canlı hayvan varlığı 80 milyonken, bugün 40 milyona düştü. Türkiye’de çayır ve mera alanlarının yüzde 90’ının ve hayvancılık için en ideal iklimin bulunduğu, Doğu Anadolu Bölgesi’ne teşvik verilmeli. Teşvikler, Türkiye geneline değil sadece bölgemize verilirse, yatırımcılar doğru yere gelir.”
Van Et’le 250 Vanlı başarmıştı
“Mustafa Kemal Atatürk’ün yaptığı İzmir İktisat Kongresi’nin hemen sonrasında Van’da un fabrikası kurulmuştur. 250 Vanlı, Türkiye’nin, orta doğunun ve balkanların o zaman en büyük et entegre tesisi olan Van Et’i kurdu. Yine 250 Vanlı Yün İplik Tesisleri’ni kurdu ki o dönemde devletin kuruluşu olan Sümer Bank’ın bile böyle büyük bir tesisi yoktu. Ne oldu da şimdi üretemiyoruz?”
VOTAŞ belediyeye kiraya verildi
“Başkanlığım döneminde 9 bin 500 dönümlük araziyi satın alarak VATBO’ya kazandırdık. Tüm Türkiye’de böyle büyük bir araziye sahip olan tek meslek odası ticaret borsasıdır. Organize Hayvancılık Bölgesi projesi olan VOTAŞ, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Karadeniz bölgelerinin kendi sektöründeki en büyük yatırımıdır. Avusturya’dan hayvan ithalatı yaptık ve VOTAŞ alanına 10 bin meyve fidanı diktik. VOTAŞ için yüzde 85’i kişiler tarafından karşılanan 20 milyon lira harcadık. VOTAŞ’ın daha güçlü bir sermayeye ihtiyacı vardı ve çatı bir kuruluş hedefledik. Bu yatırımın daha da büyümesi gerçekleşmezse, Van için istediğimiz değeri kazandıramazdı. VATBO, VANTSO ve belediye gibi çeşitli kurumlara teklif götürdük. VATBO teklifimize hayır derken, VANTSO ve Belediye hazır olduğunu bildirdi. Büyükşehir belediyesinin imkanları daha çok olduğundan tercihimizi bu yönde kullanarak hisse devirlerini gerçekleştirdik. Yatırıma başka illerden de ilgi vardı. Ancak dışarıdan gelecek olanların sıfırdan yatırım yapmalarını isteriz, makbul olanı öylesidir. Unutmayalım Van çimento fabrikası Erzurum Ticaret Sanayi Odası’nın malıdır. Biz bu güzel ve önemli yatırımı Van halkına mal ettik. Belediyenin başarabileceğine inanıyorum. VATBO, haziran 2013’te yapılan seçimler sonrasında seçilen yeni yöneticileri yapacakları yatırımlar için arazinin 5bin 500 dönümlük kısmını geri almışlardır.”
Eleştirilerinde samimi değiller
“Bazı çevreler bizi takdir ederken, bazıları da eleştirilerinde samimi değiller ve önyargılılar. Bu güne kadar hiçbir şey yapmadıkları gibi bundan sonrada yapamazlar. Yapamadıkları gibi, ilimizde hizmet veren kurumlar başka illere taşınırken, ses çıkarmamış oturdukları yerden izlemişlerdir. Zaten ilimize halkımıza ne katarız ne kazandırırız anlayışında olmayanlardan bir şey de beklenmez.”
Hodri meydan, onda birini yapsınlar
“Çok konuşup boş konuşmanın faydası yok. Birilerinin bizi eleştirebilmesi için daha büyük proje ortaya koyması gerekiyor. Onların sadece bir görevi var bu memlekette, o da konuşmak. Başka bir şey başaramazlar. Bizim neler yaptığımız ortada, hayal de değil. OSB’si, KOSGEB’i, ilk fuarı, VATBO’su, hepsini biz kurduk... Memleketimize kazandırdıklarımızın 10’da birini yapsınlar öyle konuşsunlar. Yapamazlar, hodri meydan diyorum.”
Bir tek kuruş borcu yok
“VOTAŞ’ın bir tek kuruş günü geçmiş ve ödenmemiş borcu yoktur. Hepsi tıkır tıkır ödenmiştir. İflas olsa icralar olur, hacizler olur. En az 4 milyon TL bankalara faiziyle beraber günü gününe ödemeler yapılmıştır. Hatta Ziraat Bankası Bölge Koordinatörü, bakanlar kurulu kararına rağmen, borçları zamanı gelmeden talep etme yoluna gitmiştir.”