TUTKU'LU TÜRKÜLER-
d

[2023-05-05 16:19:51] VEYSEL GEÇKEN -

Ablam selam sev saygılar, dilerim 

/

[2022-11-07 15:04:50] Kardelen -

Abla merhabalar, Tutku radyoya hoş geldin. Abla ben Kardelen canımın içi Tarığıma Soner Arıca seni seviyorum şarkısını armağan etmek istiyorum.

/

[2022-11-07 15:05:01] Savas kaya -

Merhaba güzel sesli nehir ne güzel yayının akıp gidiyor sevdiklerimizin özlemini bize unutturup senin guzel sunumunla akıp gidiyoruz Teşekurler Ahmet kayadan penceresiz kaldım anne şarkısını tüm kader mahkumlarına gelsin en çokta T tipinde bulunan berivan atalaya gelsin

/

[2022-11-07 15:05:17] Hilal bayer -

Canım alime burdan selamlar senı. Cok sevıyorum cok az kaldı kavuşmamiza Allaha emanet ol 8 d koguşu ali yılmaz

/

[2022-11-07 15:05:30] Abdullah genç -

Van merkezden slmlar burdan necip yavuz abime derdo yavuz hakan genç abime tüm koğuş arkadaşlarına armaganimdir Müslüm Gürses aklı yok Fikri yok

/

[2022-11-07 15:06:41] Selim alodağtaş -

SA. Abim Emrullah Alpdağtaş'a selamlarımı iletiyorum. Kardeşi  Selim Alpdağtaş.

 

/

[2022-11-07 15:06:53] Şivan babat -

Ben şivan babat burdan kardeşim umur kervan.a selam ederim Allah yar ve yardımcın olsun

/

[2021-07-19 18:34:31] Seda yakup -

Biz gök yüzünün altında dolaşan tutuklularız buda bir hapistir herkesin gönlü hoş olsun özgürlük bazen dışarda da yok artık iyi ki var dediğimiz radyo şarkıları var iyi ki varsınız ablam

/

[2021-07-19 18:37:26] Serhat baran -

Van T Tipi A 3-3 te bulunan Ramazan Kotluk, Murat Aykut, Hidayet Raraman,Muhammed Şirin Çeelik, Ercan Ertaş,Mehmet Hanifi Canata, ve a 3-2 de bulunan Mustafa Doğan çok çok selam larımı gönderiyorum . 

/

[2021-07-19 18:39:22] Ridvan Gokdemir -

Merhaba iyi aksamlar Kızıltepe'den selamlar. Ahlat t tipi kapali cezaevi b11 kogusunda bulunan kardesim Vedat Gokdemir Ferhat Demircan İbrahim Aydinalp ve kogus arkadaslarina selam olsun

/


Anasayfa » Slider Haberler » Van'ın en büyük sorunu bilinçsizce yapılan imar sorunudur

Van'ın en büyük sorunu bilinçsizce yapılan imar sorunudur








TUTKUHABER ÖZEL    Yüzüncü Yıl Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölüm Başkanı Şahabettin Öztürk imar o kentin kimliği olduğunu belirtti.  

 

Van’da yerel yayın yapan Tuktu Radyo’ya konuk olan Öztürk, imar konusunda bilgi sahibi olmayanların  yorum yapmasının doğru olmadığını bu konuda uzman olan kişilerle konuşulması ve tartışılmasının kente katkı sağlayacağını belirtti. 

 

Salih Geçken’nin sorularını yanıtlayan Öztürk:

 

İmar Planı nedir?

İmar planı bir kentte yaşayan halkın gelecekte  daha rahat daha güvenilir ve  sağlıklı yaşam sürdürebilmeleri için her türlü sosyal ve kültürel aktivitenin bir alanda oluşturulduğu plandır. 1 bölü 1000 ölçeğinde hazırlanır. Yapıların yükseklikleri, yolların genişlikleri, yer altı tesisatlarının düzeni sağlayan ayrıca kentin sosyal ve kültürel anlamda dokusunu koruyan kentin anayasasıdır. 

 

İmar sorunun hep konuşuldu

Van’daki imar sorunu geçmişten gelen bir sorundur. Bunu yaşadığımız depreme bağlamak doğru değildir. Geçmişten gelen bir sorun olduğunu söyleyebiliriz.

 

Van’ın imar çalışmaları ne zaman başladı?

 

Eski Van’da yerleşim, bağ evleri şeklindeydi. Bu doku daha sonra değişti.  1915 yılına kadar devam eden süreç yaşanan işgalden sonra tahrip edildi. Bu olaylardan sonra eski Van şehrinde ciddi tahrifat oldu. Yaşanan işgalden sonra şehri dokusu tamamen bozuldu.

 

Cumhuriyetin ilk yıllarında şehir plancısı ve mimar Asım Körükçü ’nün  1930 ile 1940 yıllarında arasında şehir yapılaşmasıyla ilgili bir raporunun olduğunu biliyoruz. Tabi o zaman şehrin nüfusu az. Asım beyin hazırladığı rapor kentin ne şekilde düzenleneceği ile ilgili bilgi veriyor. Rapordaki hassasiyetler göze çarpıyor.  Şu an konuştuğumuz Van ile Van Gölü arasında yeşil alanın oluşturulması, geçmiş uygarlıklardan kalan yapıların korunmasıyla ilgili bilgiler var. Bu raporda yüzeyselde olsa bu tür hassasiyetleri görüyoruz.

 

Kentin asıl imar planı 1974 yılında hazırlanıyor. O günkü şartlara göre iyi sayılabilecek planın kentin gelişimine çok fazla katkı sunmuyor.   

 

En son hazırlanan İmar Planı 1996 yılında hazırlanan imar planımızdır.  Bu planın uygulanmasında sorunlar oluyor. Plana uyulmuyor. Değişiklikler yapılıyor.

 

 

Bakanlıkla sözleşme imzalandı. Yeni imar askıya çıktı

Geç kalındı. Sorunun nereden kaynaklandığını bilmiyorum. Ama bu plan bu güne kadar hazırlanmalıydı. İnşaat mevsimidir. Askıya çıkan planın itiraz süresi var. Birkaç aya kadar sürecek bir çalışmanın olduğunu düşünüyorum. Bu da inşaat sektörünün sorun yaşamasına neden olur.

 

Açıklamalara baktığımızda sorun gözükmüyor

Bakanlığında, Van Belediyesinin de yaptığı açıklamaya baktığınızda aralarında sıkıntı olmadığı görülüyor.

 

Edremit’in bir kısmının planı askıya çıktı. Sorun var mı?

Çok barız hataların olduğunu gördüm. Kimseyi kırmak ya da üzmek gibi bir niyetimiz yok. Tabi kentin geleceği ile ilgili konularda hataları söylemek gerekir. Askıya çıkan planda yüksek gerilim hatları gösterilmemiş. Zıvıstan Kalesinin çevresinde tarihi dokular işlenmemişti.  Bazı hatalar vardı. Bunlar olabilir. Tabi itirazla düzeltilebilecek hatalardır.

 

Bir kısım vatandaşın arsasında kayıp olacaktır.

Bir kısım vatandaşımızın arsa kaybı olabilir. Tabi adalet ölçüsünde yapılmalıdır. Hiçbir kayıp olmadan böyle bir planın yapılması mümkün değildir.  Yolların genişletilmesi ya da yeni yolların açılması, ibadet alanlarının ya da sosyal aktivitelerin yapılacağı alanları oluşturmak zorundasınız. Bu alanlara birilerinin arsası olacaktır. Burada yapabilecek bir şey yoktur. Tabi dediğim gibi adalete dikkat edilmelidir. 

 

Yeni İmar planı delinir mi?

Hazırlanan imar planını uygulanması son derece önemlidir. Belediyenin anayasası olan imar planın daha önce uygulanamamıştı. Buna dikkat etmek gerekir. Eğer hazırladığınız planına uymazsanız o plan bir kâğıt parçasına döner. Hazırlanan planın bir anlamı olmaz.  Daha önceki planın delinmesine neden olan kişiler daha duyarlı olmalıdır.

 

Belediye meclis üyeleri mi?

O arkadaşlarımız bu konuda daha duyarlı olmalıdır. Yüz yıllık geleceğimizi planlıyorsak buna uyma zorunluluğumuz vardır. Hazırlanan plana uymadıktan sonra bunun bir anlamı olmaz ki. Hiç kimsenin kentin estetiğini bozma ve geleceğiyle oynama gibi hakkı olamaz. Hazırlanan bu palanlar kentin yüz yıllık geleceğine yönelik olmalıdır. Bazı nedenlerden ötürü yapılan tadilatlar gelecekte ciddi sorunlar yaşamamıza neden olur.

 

Ulaşım sorun tavan yaptı

Beş yıl önce bu kentin en büyük sorunun otopark ve ulaşım sorunu olacak dediğimde insanlar bana tepki göstermişti. Tek plaka çift plaka sistemine geçilecek dediğimde insanlar gülüyordu. Şu an bu sorunları yaşıyoruz. On yıl sonra durumun ne olacağını tahmin etmek zor değil. Yeni imar planında bunları göz önünde bulundurmamız gerekir.

 

Tespitlerim depremden sonra uygulanmaya başlandı

Depremden kentin imarıyla ilgili yaptığım açıklamada, kentte bir meydan olmadığını söylemiştim. Hükümet konağının yıkılarak meydan haline getirilmesini söylemiştim. Kentteki yoğunlaşmayı hafifletmek amacıyla Hükümetin konağının Karayolları veya başka bölgeye taşınması ve kurumları il dışına çıkarılması gerektiğini söylemiştim. Yaşanan depremden sonra bu düşüncelerimden bir kısmının hayat bulacağına şahit olduk.

 

Deprem bizlere avantaj sağladı

Deprem kentimiz için birçok kayba neden olduğu gibi kentimiz için önemli fırsatlarında doğmasına zemin hazırladı. Kentin geleceğini garantileyecek bir imar palının yeniden hayata geçirme şansı doğdu. Depremden önce yaptığımı açıklama Şerefiye mahallesinde faaliyette olmayana askeri alanların regülasyon alanlarına dönüştürülmesi yönünde açıklamalarım oldu.  Yeşil alanlara dönüştürülebilir. Buraların bir kısmının imara işlendiğini görüyoruz.

Kent olarak gölden bu güne kadar faydalanamadık. Buraların islah edilmesi gerekir. İnsanların gezebileceği parklara ihtiyaç var. Yeni planda bunların olması daha önce yaptığımız açıklamalarda olan başlıklardı.

 

EDREMİT VE ELMALIK’TA HEMEN YOLLAR AÇILMALIDIR.

Büyükşehir olduk. Bir an önce konutların olmadığı yerlerde yollar açılmalıdır. Belediye stabilize de olsa hemen yolu açmalıdır. Yollar belli olunca o alanlara yapılar yapılamaz. Sorumlu belediyeler birileri konut yapmadan önce o bölgenin yollarını yapmalıdır. Konut yapıldıktan sonra yıkım çok zor oluyor. Daha önce mahkeme kararına rağmen yapılar yıkılmadığına şahit olduk.  

 

Bakan Van’a gelmişti. Bu önemli bilgiler orada paylaşılmalıydı.

Bu tür işler maddi kaygı taşıdığı için herkes fikir beyan ediyor. İmar planı bilimsel verilerle yapılacak çalışmalardır. Bilgisi olmayan kişilerin bu konudaki firikleri bir katkı sağlamaz. Aksine gereksiz tartışmalara neden olur. Konu hakkında bilgi sahibi olmayan insanlarla yapılan görüşmelere Bakan’da katılsa bir sonuç elde edilemez.  Bu toplumun bir gerçeği olan emlakçıların bu konu hakkında ne bilebilir ki. Herkes kendi alanındaki konularla ilgilenirse daha faydalı olur.

 

Büyük şehir Van için milat mıdır?

Van şu an bir eşiktedir. Kısa sürede gelişimde sağlanabilir. Bir daha toparlanamayacak şekilde geride gidebilir.  Büyükşehir belediyesi büyük önem arz ediyor. Kentin yapısını anlayan kentin sorunlarını çözecek yönetimle bu kenti kısa sürede toparlayabilirler. Bu kentin değerlerini bilen bir yönetiminin

 

TOKİ’ler?

TOKİ’ler güvenlik ve ev sahibi olma konusunda sınıfı geçerken,  kent kültürleri yok etti. Aynı zamanda sosyolojik ayrımcılığa neden oldu. Zenginler bir tarafa yığılırken, fakirler bir tarafta toplandı.

 

TOKİ’lerin Van’da ki  yer tercihi doğru mu?

Edremit ölçeğinde doğru bir tercih olduğunu düşünüyorum.

 

 

 




Benzer Haberler
REKLAM BAĞLANTILARI TUTKU GÜVENLİK
SOSYAL AĞLAR

logo