Tutku Radyo' Nehir Türker'in sunduğu programa konu olan Van Sosyal Güvenlik İl Müdürü Abidin Göksoy sigorta primlerinin yapılandırılmasıyla ilgili bilgi verdi.
Nehir Türker sorduğu soruları cevaplayan Göksoy:
7256 sayılı yapılandırma Kanununda SGK borçlarının yapılandırılması ile ilgili bilgi verebilir misiniz?
Öncelikle Kanal Van TV ve Van Tutku Radyonuz aracılığı ile bize bu fırsatı verdiğiniz için size ve ekibinize Kurumum ve şahsım adına teşekkür ederim. Bu programın işverenlerimize, sigortalılarımıza ve bizi dinleyen herkese faydalı olmasını temenni ediyorum.
Bilindiği gibi 7256 Sayılı SGK borçlarının yapılandırılması yürürlüğe girmiştir. 2020 yılı ağustos ayı ve önceki aylara ilişkin SGK alacaklarını kapsamaktadır.
2- SGK’nın hangi alacakları Yapılandırma Kapsamındadır?
Yapılandırma Kanunu kapsamındaki alacaklarımız;
✓ Sigorta primleri,
✓ Genel sağlık sigortası primi,
✓ İşsizlik sigortası primi,
✓ İdari para cezaları,
✓ İş kazası veya meslek hastalığı sonucunda doğan rücu alacakları,
✓ Yersiz bağlanan gelir ve aylıklardan doğan alacaklar,
✓ Bağ-Kur sigortalılarının daha önce durdurulan hizmet sürelerinin ihyası halinde doğacak alacaklardan oluşmaktadır.
Yapılandırılan borçlarda ne kadar indirim olacaktır?
Yapılandırma kapsamındaki alacaklarda, gecikme cezası ve gecikme zammının tamamı iptal ediliyor. Yerine YI-ÜFE (Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi Değişim Oranı) ile güncelleştiriliyor. Prim borcunun aslı ve prim aslına uygulanan Yİ-ÜFE’nin %10’nunun en son 01.03.2021 tarihinde peşin ödenmesi halinde, Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanan kalan tutarın %90’nı siliniyor. Yani peşin ödemelerde ana paranın tamamı ile çok cüzi bir miktar faiz ödeniyor.
Yine Taksitli ödemeyi tercih edenlerin, borçlarını 2 taksit halinde ödemeleri halinde yani 30.04.2021 tarihine kadar yatırmaları halinde, Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanan kalan tutarın %50 siliniyor.
31.08.2020 tarihinden önce yapılan tespitlere ilişkin olup yapılandırma başvuru süresi sonu olan 31.12.2020 tarihine kadar kesinleşmiş idari para cezasının yarısı (anaparanın yarısı) silinecek,
kalan yarısına gecikme cezası ve gecikme zammı yerine Yİ-ÜFE ile güncelleme yapılarak yapılandırılacaktır.
Asgari işçilik değerlendirilmesi sonucu ortaya çıkan eksik işçilik tutarı, gecikme cezası ve gecikme zammı yerine Yİ-ÜFE ile güncellenecektir.
Asılları ödenmiş alacakların, fer’ilerinin %40’ının ödenmesi halinde kalan %60’ı silinecektir.
4/b sigortalıları ile ek-5 (tarım sigortalısı) ve ek-6 (Ticari Taksi Şoförlüğü Sigortası) kapsamındaki sigortalılar, borçlarını yapılandırması ve ilk taksiti ödemeleri halinde yapılandırma kapsamı dışında 60 gün ve üzeri prim borçlarının bulunmaması koşuluyla sağlık yardımlarından yararlanabilecektir.
Bağ-Kur sigortalılarının, durdurulmuş sigortalılık sürelerinin, durdurulmuş sürelere ait prim tutarının Yİ-ÜFE ile güncellenmiş halinin, Kanunun yayım tarihini takip eden aybaşından itibaren 2 ay içinde müracaat etmeleri ve 01.03.2021 tarihine kadar ödemeleri halinde, durdurulmuş süreleri ihya edilerek sigortalılık süresinden sayılacak, bu kapsamdakilerden ödeyecekleri Yİ-ÜFE’li tutarda herhangi bir indirim yapılmayacaktır.
Rücuen alacaklar kanuni faiz yerine Yİ-ÜFE ile güncellenerek yapılandırılabilecektir.
Yersiz ödenen aylık ve gelirler kanuni faiz yerine Yİ-ÜFE ile güncellenerek yapılandırılabilecektir.
Yapılandırma müracaatları ne zamana kadar yapılmalıdır?
Yapılandırmadan yararlanmak için 31.12.2020 tarihine kadar başvuruda bulunmak gerekmekte olup ilk taksit 01.03.2021’e kadar ödenmek üzere, ikişer aylık dönemlerde en fazla 18 taksitte ödenebilecektir. 7256 sayılı yapılandırmanın son başvuru tarihinin 31.12.2020 tarihidir. İşverenlerin, Sigortalıların müracaatların belirtilen tarihin mesai bitimine kadar SGK’ya şahsen, posta yoluyla, e-Devlet üzerinden veya 31/12/2020 saat 23.59 a kadar e-Sigorta yoluyla başvuruda bulunmaları gerekmektedir.
Belediyeler ve bunlara bağlı müstakil bütçeli ve kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşlarca yapılandırılan borçlar aylık dönemler halinde azami 120 eşit taksitte ödenebilecektir.
Yapılandırılan borçlar İl özel idareleri ve bunlara bağlı müstakil bütçeli ve kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşlar ile Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türkiye Futbol Federasyonu ve özerk spor federasyonlarına tescil edilmiş olan ve Türkiye’de sportif alanda faaliyette bulunan spor kulüplerince ikişer aylık dönemler halinde azami otuzaltı (36) eşit taksitte ödenebilirler.
Taksitler süresinde ödenmez ise, yapılandırma bozulur mu?
Yapılandırmanın devamı için ilk iki taksitin ödenmesi zorunludur. Ayrıca bir takvim yılında iki veya daha az taksitin, son taksiti izleyen ayın sonuna kadar geç ödeme zammıyla ödenmesi gerekiyor.
Yapılandırmanın bozulması halinde, borçlular ödedikleri taksit tutarları kadar yapılandırma hükümlerinden yararlanabilecektir.
Önceden yapılandırılan ve düzenli ödenen borçlarda, yeniden yapılandırılabilir mi?
6552, 6736 ve 7020 sayılı Kanuna göre yapılandırılan ve yapılandırmaları devam eden alacaklar için, bu kanun hükümlerinden yararlanamayacaktır.
Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla 7143 sayılı Kanun kapsamında yapılandırmaları bozma koşuluna girmemiş ve hala taksitlerini ödemekte olan işverenler talep etmeleri halinde yeni yapılandırmadan yararlanabilecekler.
İşveren ile SGK mahkemelik ise, yine de yapılandırmadan faydalanabilir mi?
Yapılandırma hükümlerinden yararlanmak için borçluların dava açmamaları, açılan davalardan vazgeçmeleri gerekmektedir.
Genel Sağlık Sigortası borcu olanlar da yapılandırmadan faydalanabilir mi? Borçlarını taksitlendirebilirler mi?
2020/ağustos ayı ve öncesine ait Genel Sağlık Sigortası primlerinin 30.04.2021 tarihine kadar ödenmesi halinde, gecikme cezası ve gecikme zammı silinecek, Yİ-ÜFE de uygulanmaksızın yalnızca ana parası tahsil edilecektir. Borç ödendikten sonra sağlık hizmetlerinden yararlanabilecektir.
Yine Gelir testine başvurmaları gerektiği halde başvurmayanların 31.03.2021 tarihine kadar gelir testine başvurması halinde, GSS primleri gelir testi sonucuna göre tescil başlangıç tarihine göre güncelleştirilecektir. Eğer gelir testi g/0 eski ismi ile yeşil kart statüsünde çıkar ise, geriye doğru tüm Genel Sağlık Sigortası borçları silinecektir.
Dolayısı ile gelir tespitine gitmesi gereken kişiler mutlaka bağlı bulundukları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına müracaat ederek, bu haktan faydalanmaları avantajlarına olacaktır.
Bağ-Kuru aktif olup ta borcunu ödemek istemeyen sigortalı, borçlarını bu kanuna göre sildirebilir mi? Dondurulan hizmetler ileri de tekrar geri alınır mı?
31 Ekim 2020 tarihi itibariyle Bağ-Kur Prim borcu olanların bu borçlarını 01 Şubat 2021 tarihine kadar ödememeleri veya ilgili Kanunlar gereği yapılandırmamaları halinde primi ödenmeyen sigortalılık süreleri başvuru olmaksızın durdurulur.
Ayrıca Bağkur sigortalısının, sigortalılık sürelerini durdurmak için Kurumumuza gelmesine gerek yoktur. Durdurulan bu süreler ileriki dönemde tekrar canlandırıla bilinir. Bağ-Kur kapsamında çalışmaya devam edenlerin sigortalılıkları ise 1 Kasım 2020 tarihi itibariyle yeniden başlatılır.
Son olarak şunu, özellikle dinleyicilerimizden paylaşmak istiyorum. Sosyal Güvenlik Kurumunda İşverenlerimize yönelik birçok teşvikimiz bulunmaktadır. Bu teşviklerden faydalanmanın en önemli maddesi, İşverenin borcunun olmaması ya da borcu olsa bile, bahse konu borcun yapılandırılarak, düzenli ödenmesidir.
Dolayısı ile bu yapılandırma, borcu olan işverenlerimiz için büyük bir fırsattır. Bu ayın sonuna kadar yani 31.12.2020 tarihine kadar yapılandırma müracaatlarını yapsınlar, 01.03.2021 tarihine kadar da peşin ödemelerde borçlarının tamamını, taksitli borçlarda ise ilk taksitini ödesinler, tertemiz bir sayfa açsınlar diyorum.
İşverenlerimizin ve sigortalılarımızın yapılandırmanın avantajlarından faydalanmaları temennisi ile
bizleri izleyen ve dinleyen tüm vatandaşlara teşekkür ederim. Kanal Van TV ve Van Tutku Radyonuz da bizi konuk ettiğiniz için de ayrıca sizlere de teşekkür ederim.