Van Vali Yardımcısı Mehmet Özel, şubat ayında düzenlenen resepsiyonla Van ayağının startı verilen ‘Gönül Elçileri’ projesine her kesin bir katkısının olacağını belirtti.
Van’da yerel yayın yapan Tutku Radyo’da Salih Geçken’ın konuğu olan Özel; ‘ Daha güçlü bir Van’ın oluşması için ‘Gönül Elçileri’ programına destek vermemiz gerekir. Herkesin bu projeye katacağı bir şeyler var. Bir yaşlıyı ziyaret etmek de, bir yetim çocuğun bakımını üstlenmek te, baba şefkatine ihtiyaç duyan bir çocuğu bir gün pikniğe götürmekte Gönül Elçiliğidir..’ dedi.
Gönül Elçisi ne demektir?
Gönül Elçisi projesi; yoksul, dezavantajlı, yardıma ve bakıma muhtaç olan vatandaşlarımızla sosyal ve ekonomik yönden daha iyi durumda olan vatandaşlarımızı bir araya getiren toplumsal kalkınma projesidir. Bu proje hem ekonomik hem sosyal kalkınmanın birlikte uygulanmasıdır.
Projenin startının verildiği program çok canlıydı
Van’da yaklaşık 1200kişinin katılımıyla gerçekleştirilen bir toplantıyla Van ayağının startı verildi. Vali Münir Karaloğlu’nun eşleri Sevim Karaloğlu’nun koordinasyonunda Aile ve Sosyal Politikalar Van il müdürlüğünde bir kişinin görevlendirilmesiyle bu proje yürütülüyor. Birimler kuruldu. Vali Yardımcıları eşleri de faaliyetlerin yürütücü kısmında faaliyete katkı sunuyorlar.
Proje sadece Sevgi Evleri’ni kapsıyor.
Sevgi Evlerinde kalan çocuklarımız bu projenin içinde ama projenin tamamı onlarla ilgili değil
‘Sevgi Evleri’ projenin bir parçası o zaman
Bu proje toplumun bütün katmanlarında bulunan dezavantajlı grupları kapsıyor. Kadınlar, çocuklar, engelliler, yaşlılar, yetimler, dullar, şehit yakınları, gaziler ve yoksul aileler bu projenin kapsamı içindedir. Sevgi Evlerinde kalan çocuklarımızın dışında kalan yetim ve kimsesiz çocuklarımızda var. Devletin güvencesi altında olmaya bu çocuklarımızı daha çok önemsiyoruz. Onları kendi evlerinde tutarak ihtiyaçlarını gidermeyi düşünüyoruz.
Yoksul ya da yetim çocuklar için ne yapılabilir?
Bu projede herkesin yapabileceği bir şey vardır. Maddi durumunuz iyiyse maddi anlamda yardımcı olabilirisiniz. Ya da maddi durumunuz iyi değildir ama yeteneğiniz vardır.O konuda yardımcı olabilirsiniz. Maddi durumunuzda iyi değildir, yeteneğinizde yoktur ama şefkatiniz vardır. Bir aileyi ziyarete de edebilirsiniz. Gidip o aileyle ziyaret edebilir. Onlarla muhabbet edebilir. Kapıda gözleri olan yaşlı insanlarımız var. Onları ziyarette edebiliriz. Elimizde bir şeyler götürebiliriz. Gönül elçileri projesinde görev almak isteyenlere verdiğimiz bir form vardır. Bu formu dolduracak kişiler yardımcı olacakları alanları belirtiyorlar. Yönlendirmeyi belirttikleri alanlara göre yapıyoruz.
Asıl amaç halkımızı paydaş yapmak mı?
Sosyal Yardımlaşma Vakfı aracılığıyla çeşitli yardımlara yapılıyor. 2012 yılında 11 milyon 997 bin 675 tl Van il merkezi için , Van ili toplamı için 68 milyon 52 bin 433 tl gönderilmiş. Bu yardımlar vatandaşlarımıza dağıtılmış. Devlet bir anlamda sorumluluğunu bir anlamda görevini yerine getirmiş. Sosyal yardımları katıyoruz. Biz insan unsurunu harekete geçirmek istiyoruz. Gönül elçileri projesindeki en büyük beklentimizi insan unsurunun duygularıdır. Gönül bağı kurmaları, kader birlikteliği oluşturmaları daha önemlidir.
Projeler iyi niyetleri harekete geçirdi mi? Otelde düzenlediğiniz organizasyondan sonraki tepkiler nasıl? Dönüşler var mı?
Yetim ve öksüz çocuklarımızın sahiplenilmesinde üç modelimiz var.
Evlatlık…
Koruyucu aile…
Gönüllü aile şeklinde isimlendiriyoruz. Evlatlıkta hukuki bağ oluşuyor. Korucu ailede, aile çocuğu yanına alıyor ama hukuki bir bağ oluşmuyor. Birde gönüllü aile var. Aile çocuğu yanına almıyor. Pikniğe falan giderken çocuğu yayına alıyor. Daha sonra çocuğu Sevgi Evlerine bırakıyor.
BU PROJEYİ ENSAR VE MUHACİR KARDEŞLİĞİNE BENZETİYORUM
Peygamber Efendimiz Mekke’den Medine’ye hicret edenleri kardeş ilan etmişti. Evini yurdunu bırakan Muhaciri Peygamber Efendimiz Ensar’la kardeş kılmıştı. Ben bu projeyi buna benzetiyorum. Maddi manevi ve duygusal anlamda insanların eksikliklerinin giderilmesi gerekir. İnsanların birbirlerine kalplerini açmalı, sevgilerini paylaşmalıdır.
Ailelerin bir araya gelme durumu söz konusu mu?
Pratikteki uygulamada Gönül Elçisi havuzu oluşturuyoruz. Burada ne tür bir çalışma yapacakları belirleniyor. Tabi dezavantajlı ailelerinin durumu bizde şu an kayıtlı. Dezavantajlı grup havuzumu var. Bunları biliyoruz. Sokak sokak bir çalışmamız var zaten. Biz iki grubu eşleştirmeye çalışıyoruz. Tabi ailelerin birbiriyle ilgilenmesi bizim en çok önemsediğimiz bir şey. Tabi özel sebeplerden ötürü birebir ilgilenemeyecek ailelerimiziz yapabilecekleri destekleri biz yönlendiriyoruz.
Manevi destek mi?
Devlet babalık görevini yerine getirebilir. Ama annelik şefkatine de ihtiyacımız var. Kişilerin maddi ihtiyaçlarından öte manevi desteğe ihtiyacımız var.
Bütün ihtiyaçları karşılamak mümkün mü?
Düşmüş ailelere ne kadar yardım ederseniz edin bir tarafta eksiklik kalıyor. Manevi destek verenlerin maddi katkı sunmaları da önemlidir. Markete gittiğinizde çocuklarınıza aldıklarınızdan birkaç tanesini o yetim çocuklara götürebiliriz. Yada yaşlı amcayı, teyzeyi mutlu edebiliriz.
Yetenek demiştiniz?
Örneğin birileri ücret talep etmeden matematik, resim yada diğer derslerde ek ders verebilir. Yada bir spor alanında yetenekli olanlar o konuda dezavantajlı olan çocuklarımıza eğitim verebilir.
Çalışmalar kurum çalışanlarına da anlatıldı mı?
Vali yardımcıları, kendilerine bağlı kurumlarda çalışanlarla toplantı düzenleyerek ‘Gönül Elçileri’ projesini anlattılar. İlçelerde bunu kaymakamlar ve eşleri yaptı.
Aileler bir araya gelmeye başladı mı?
Vali Beyin eşlerinin katıldığı bir toplantıda eşleştirilen aileler bir araya geldi. Projenin şu an Van’da ki ayağı aktif. Aileler eşleşmeye başladı.
Projesinin bir süresi var mı?
Burada sürdürülebilirlik önemlidir. Süre sınırı olmamalıdır. Örneğin bir aliye bir kere ziyaret etmekle bu sorumluluk bitmiyor. Dezavantaj devam ettiği sürece proje devam etmelidir.