TUTKU MEDYA Van Milli Eğitim Müdürü Mucip Kına, Van Şehir Kültürünün kitap haline dönüştürülerek öğrencilere ders olarak verileceğini söyledi.
Salih Geçken’in Tutku Radyo’da hazırlayıp sunduğu ‘Farklı Açıdan’ programına konuk olan Van Milli Eğitim Müdür Mucip Kına, Van’daki eğitimin istenen düzeye getirilmesi için belli dokunuşlarla düzeltme yoluna gittiklerini, Türkiye’de yedi ilde düşünülen eğitim kampüsünden birinin Van’da kurulması için gerekli çalışmaların yapıldığını belirtti.
2012 2013 eğitim öğretim yılının ikinci dönemine 306 bin öğrenci yaklaşık 14 bin personelle başlayan kurumun en tepesindeki kişi olan Kına, İkinci dönemin çok hızlı geçtiğini bu konuda öğrencilerin daha dikkatli olmaları gerektiği velilerinde bu konuda öğrencileri gereken desteği vermesi gerektiğini belirttiğini programın devamında sorulan sorulara verdiği cevapta:
VAN DEPREMİNİN EĞİTİM SORUNUN MASAYA YATIRIRKEN DUYDUM
İstanbul’da Bakan beyinde katıldığı bir toplantıda İstanbul’un eğitim sorunun masaya yatırdığımız bir toplantıda Van’da yaşanan depremin haberini aldık. İlk andan itibaren acısını içimizde hissettiğimiz depremin yaralarını nasıl sarabiliriz endişesiyle harekete ettik. Depremden sonra Van’daki depremin yaralarını nasıl sarabiliriz diye çalışırken deprem yaşamış Van’da görev yapmak nasip oldu.
Yaşanan depremden sonra Valiliğimiz, Bakanlığımız ve Milli Eğitim müdürlüğümüz koordinasyon örneği göstererek okullarımızı yapmışlar. Depremden sonra 1025 dersliğimiz yıkılmış ama onun yerine 2613 derslik kazandırılmış. Deprem bir anlamda bizim için fırsata dönüştürülmüş. Küçük sorunlar olabilir ama her bir okulumuz eğitime hazırdır. Halkımızın sorun diye tellaki ettikleri şeyleri bizlere direkt aktarabilirler.
Velilerimiz TOKİ’ye tam olarak yerleşemedikleri için oradaki okulları istediğimiz düzeyde hizmete geçiremiyoruz. Halkımızın evlerine yerleşmesiyle birlikte oradaki okullar amacına uygun tam olarak eğitimde üstüne düşen hizmeti yerine getirecektir. Tabi TOKİ’lerdeki okullarımız tam olarak faaliyete geçtikten sonra sınıflardaki yoğunluk düşecektir. Sınıflardaki öğrenci sayısını bakanlığın ön gördüğü 30’a düşüreceğiz. Depremden sonra yaşanan o yıkıntılardan sonra Kırka yakın iş adamının Van’a katkısı, devletimizin desteği ve sayın Valimizin etkisiyle bu sonucu yakaladık.
GENÇ VE DİNAMİK BİR KADRO OLUŞTURDUK
İstanbul’daki deneyimi Van’a taşımak istiyorum. Van milli eğitim müdürlüğünün göstergeleri istenen düzeyde değil. Bunun için birkaç farklı dokunuşla farklı projeler hayata geçirmeye çalışıyoruz. İlk olarak yönetim organizasyonunda bir değişikliğe gittik. Genç dinamik ve tecrübeli arkadaşlarımızla birlikte genç ve dinamik bir kadro oluşturduk. Bu kadro şu anda çalışmalara devam ediyor.
VAN ŞEHİR KÜLTÜRÜ DERS OLUYOR
Van Şehir Kültürü modül şeklinde kitaplaştırılıyor. Dört modül şeklinde tasarladığımız çalışmanın iki modülü ilk dönem diğer iki modülü ikinci dönem ders seklinde verilecektir. Serbest etkinlik dersi için ayrılan dört saatlik dersin bir saatini ‘Van Şehir Kültürüne’ ayıracağız. Üçüncü sınıf seviyesinde hazırlanan bu dersi üçüncü sınıftaki öğrencilere ders olarak verilecektir. Büyükşehir oluyoruz. Büyükşehir yaşamışla ilgili bilgilerde bu kitapta olacak. Van’ın sosyal kültürel ve tarihi yapılarını ve büyük şahsiyetlerini ve turizm değerlerini her çocuğumuza anlatmak istiyoruz.
OKULLARIMIZ YAZARLARLA BULUŞUYOR
İstanbul’da uyguladığımız ‘Okullar Yazarlarda’ projesi vardı. Orada uygulama şekli konferans sistemi şeklindeydi. Bu projenin farklı bir yönünü Van’da hayata geçirmek için start verdik. Başta öğretmenlerimiz arasında kitap yazmış arkadaşlar olmaz üzere Van’da kitap yazmış yazarlarla öğrencilerimizi bir araya getireceğiz. Tabi İstanbul’daki projeyle entegrasyon sağlayarak bir çok yazarımızı buraya getireceğiz. Yetkililerle görüşüp Elif Şafak, Ahmet Ümit gibi önemli yazarlarımızı birkaç günlüğüne Van’a getirip öğrencilerle buluşturmayı düşünüyoruz. Bizim bu projemizi bütün bir yol boyunca sürdürmeyi düşünüyoruz.
EĞİTİMDE İYİ ÖRNEKLER PROJESİ
Kökü derinlerde olan sorunları çözmek için farklı stratejiler uygulamamız gerekiyor. İyi örnekleri daha görünür hale getirip kalıcı sonuçlar doğurması açısından konferans şeklinde eğitim kurumlarında yaygın hale getirmeyi düşünüyoruz.
BENİM BİR HAMİM(KORUYUCUM) VAR
Önümüzdeki haftalarda bir toplantı düzenleyerek iş adamlarımızı ve hayırseverlerimizi davet ederek katkılarını sürekli hale getiremeye çalışacağız. Bu proje şemsiye şeklinde olacaktır. Okullara dezavantaj başlayana çocuklarımızda bu projenin içinde olacak. Hem psikolojik hem de maddi destek sunmayı düşünüyoruz.
DEĞERLER EĞİTİMİ
Değerler erozyonunun oluştuğu bir çağda önemli değerlere sahip olan bir toplum olarak bu değerlerimizi yaygınlaştırmak için çalışmalarımızı sürüyor. Vali yardımcılarıyla hazırlığını yaptığımız bu çalışmalar öğretmenlerimize, velilerimize ve öğrencilerimize yönelik olacak.
ÜNİVERSİTEYLE BİRLİKTE KALİTELİ EĞİTİM
Bu projede öğretmenlerimizin lisansüstü eğitimle ilgili protokol yapacağız. Ayrıca akademisyenlerimizin yılda iki ya da üç kere tarama yapmasını ön görüyoruz. Zümre öğretmenler kuruluna akademisyenlerin katılmasını ön görüyoruz. Bunların dışında yaklaşık 30 başlıkta protokol yaparak üniversiteyle öğrencilerimizle bir araya getirmeyi düşünüyoruz.
VAN’A POZİTİF AYRIMCILIK SÖZÜ ALDIK
Bakanlık düzeyinde pozitif ayrımcılık konusunda yatırımların Van’a yönlendirilmesi konusunda söz aldık. Bu sene ilköğretim yatırım programı kapsamında 74 milyon 250 tl verilecek. Deprem süreci dışında değerlendirdiğimizde bu gün kadar verilen en büyük para olduğunu görüyoruz. Orta öğretim yatırımları içinde 73 milyon tl planladık. Bunların dışında Edremit ile Van arasında bir eğitim kampüsü çalışması yapacağız. Yedi ilde planlanan eğitim kampüsünün biride Van’da olacak. Belge bazında çalışma hazırladık şu an bakanlıkta değerlendiriliyor.
BİTLİS ÖRNEĞİNİ İNCELİYORUZ.
Mehmet Emin Bey’e hayırsever ve kurum birlikteliğini sorduk. Bitlis’in eğitim kalitesinin nasıl bu hale getirildiğini konuştuk. İyi örnekleri araştırmaya devam ediyoruz. Bitlis hayırsever iş adamlarıyla kurumları bir araya getirmeyi çok iyi başarmış.