Sosyal Politikalar il müdürü Şinasi Erol, Türkiye’de ilk defa Van’da kurulup aktif bir şekilde hizmete başlayan ‘Sosyal Hizmetler Merkezi’ Van için devrim niteliğinde bir çalışmadır.
Tutku Radyo’da Salih Geçken’in ‘Farklı Açıdan’ programına konuk olan Sosyal Politikalar İl Müdürü Şinasi Erol; ‘Van’da ilk defa uygulamaya başladığımız ‘Sosyal Hizmetler Merkezi’ projesinde her eve hizmet verecek bir sosyolog, psikolog, sosyal çalışmacı ve hizmet elemanı olarak dört kişilik grup kurduk’ dedi.
Geçken’ in soruların yanıtlayan Erol:
Şu an verdiğimiz hizmetleri bir genel müdürlük tarafında yürütülüyordu. Daha sonra bir kararnameyle Bakanlık haline dönüştürülünce genel müdürlük sayısı beşe çıkarıldı. Bakanlığımızın yaptıklarıyla çağ atlatıldığını söyleyebilirim.
Dezavantajlı gruplara arasına giren kadınlarımız, çocuklarımız, engellilerimiz, yaşlılarımız ve şehit aileleri ve gazilere hizmet ediyoruz. Bizim işimiz daha dikkat gerektiren bir iştir.
VAN’DA BİR İLK
Sosyal Hizmetler merkezi kurulmadan, yönetmenliği çıkmadan önce ağırlıklı olarak sonuçlar üzerinden çözüm üretmeye çalışıyorduk. Meydana gelen olay üzerinden çözüm üretmeye çalışıyorduk.
Aile ve toplum hizmetlerin genel müdürlüğüne bağlı olarak Van’da üç tane Sosyal Hizmetler Merkezi ( İpekyolu, Çaldıran ve Erçiş) açtık. Faaliyetlerimiz sürüyor.
HER EVE BİR SOSYOLOG, PİSKOLOG, ÇOCUK GELİŞİM UZMANI
Sosyal Hizmetler Merkezinde uzman kişiler çalışıyor. Psikolog, Sosyolog, Çocuk gelişimci ve Sosyal Çalışmacılarımız var. Hizmet ettiğimiz alandı uzmanların çalıştığı bir alandır.
İkisi Erçek’te olmak üzere toplam 36 mahalleye hizmet veriyoruz. Paydaşlarımız var. Muhtarlar, kanaat önderleri, imamlarımızla görüşüyoruz. Yaklaşık 400 bin kişiye hizmet veriyoruz. Bu insanları hizmet merkezimizde çalışan arkadaşlara zimmetledik.
Her gruba yaklaşık dört mahalle düşüyor. Bu grupta üç kişi her gün 10 aileyi ziyarete ederek alan taraması yapıyor. İhtiyaç ve olumsuz bir durum varsa onları kaydediyor. Bizimle ilgili ise biz çözüyoruz. Bizimle ilgili değilse ilgili kurumlarla paylaşıyoruz.
MUHTARLAR CİDDİ MANADA DESTEK OLDU
Mahalleleri en iyi bilen muhtarlarımızdır. Biz yeni kurduğumuz merkezin uzmanlarını muhtarlarımızla tanıştırdık. Muhtarlarla toplantımızı amacı buydu. Beklentilerimiz aktarıp yardım istedik. Mahallelerinde sorunlu ve dezavantajlı grupların sorunlarını çözmek için kendi mahallelerinde görevli bulunan psikolog ve sosyologlarına yardım etmesini rica ettik. ‘
VAN’DAKİ BÜTÜN MAĞDURLARIN TESPİTİ YAPILIYOR
Dokuz ekibimiz yaklaşık bir aydır sahada çalışıyorlar. Son toplantıda yaklaşık 700 ailenin ziyaret edildiğini tespit ettik. Bu güne kadar ulaşamadığımız aileler ulaştık. Hayatını kaybettiği halde bakıcılık hizmeti karşılığında ücret alanlar vardı. Onları yeniden düzenledik.
Biz yaptığımız bu çalışma ile Van’daki dezavantajlı grupların tamamını öğrenmiş olacağız. Biz onlardan haberdar olacağımız gibi onlarda bizden haberdar olsun istiyoruz. Vali beye ve Hanımefendi bizler yardım ediyor. Bu güne kadar götürdüğümüz hiçbir projeyi geri çevirmediler. Radyonuz aracılığı ile teşekkür etmek istiyorum.
YETİMLERİMİZ ÇOK FAZLA
Yapılan çalışmalarda dul ve yetimlerin sayısının çok fazla olduğuna şahit oluyoruz. Şu an 2263 dul kadınız var. Ortala dört çocuktan bunun hesabını yaparsanız fotoğrafı daha ne görürsünüz.
VAN’DA İKİ EVLİLİK ORANI ÇOK YÜKSEK
Baba ilk evliliği yapmış çoluk çocuğu oluyor. Yaş kemale erince genç bir bayanla evlenmiş. Ölüm vuku bulduğunda resmi nikâhı olan devletten para alırken ikinci eş mağdur oluyor. Eşi cezaevinde olan çok bayan var. Van’ın 14 mahallesinde ciddi sıkıntılar var. Maddi durumu düşük, çocuk sayısının yüksekliğinin ve sorunların yoğun olduğu mahalleler bunlardır.
PUANLAMA SİSTEMİ GELİŞTİRDİK.
Mağduriyetin siyaseti olmaz. Bizim kriterlerimiz bellidir. Yapılan sorgulamalar sonucu çıkan puanlamaya göre devlet o ailelere destek veriyor. Bazen görünürde bir şey görünmüyor. Ama mahalledeki paydaşlarımız resmi anlamda bir şeyi gözükmeyen ama maddi durumun iyi olduğunu bildirince bizde ona göre işlem yapıyoruz.
HASTASINA BAKANA PARA VERİYORUZ
Bakıcı ücreti olarak evde hastasına ve engellisine baksın diye yaklaşık aylık 740 tl para veriyoruz. Van ve ilçelerinde bu parayı verdiğimiz 7666 kişiye bu desteği veriyoruz. Sadece hastalarına ve engellisine baksınlar diye Van’da her ay yaklaşık 5.600.000 tl ödeme yapıyoruz. Bu devletin büyüklüğünü gösterir.
SEVGİ EVLERİNDE KALAN ÇOCUKLARIN ALMASINI DEĞİL VERMESİNİ İSTİYORU
Sevgi Evlerinde kalan çocuklarımızı ziyaret edip onlara hediye vermek isteyenler oluyor. Biz o çocuklarımızı müsaadesi olmadan ziyaretlerine müsaade etmiyoruz. Ayrıca onların alan el değil veren el olmasını istiyoruz. Kurban Bayramında çocuklarımız harçlıklarıyla kurban keserek mağdur ailelere dağıttılar. Aşure yapıp dağıttılar. Biz onlara kendilerinden daha kötü durumda olanların varlığını göstermeye çalışıyoruz.