TUTKU MEDYA Ak Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan Sanayi ve Ticareti Bakanı ile Gümrük Bakanının katılacağı İran ziyaretinde birinci gündem maddesinin Van olduğunu söyledi.
Tutku Radyo’da Salih Geçken’in hazırlayıp sunduğu ‘ Farklı Açıdan’ programına konuk olan Ak Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan Van ile ilgili müjdeyi dinleyicilerle paylaştı. Orhan: “ Haftaya Salı günü Ekonomi ve Ticaret Bakanı ile Gümrük Bakanı bazı görüşmeler için İran’a gidiyor. İran’la yapılacak görüşmelerde ilk gündem maddesi İran-Van sınır kapısı ve sınır ticaretidir. Edindiğim bilgilere göre, İran ile Van arasında ki İran sınırı içinde kalan yolunun yapımını Türkiye üstlenecektir. Önümüzdeki hafta her şey belli olacak.
VANLI TÜCCAR BİLGİLENDİRİLMEMİŞ Geçen hafta Van’da yapılan Devlet hibelerini değerlendirme toplantısında Van’daki tüccarların büyük kısmının bundan habersiz olduklarını gördük. Görüştüğümüz bir çok kişi devletin bu desteklerinden habersiz olduğunu söyledi. Bu toplantı bir başlangıçtı. Önümüzdeki hafta yada bir sonraki hafta üç bakanlığın müsteşarları bakan yardımcıları başkanlığında Van ekonomisini birkaç kalemde toplayıp eksikler ve taleplerle birlikte değerlendirme yaparak Van ile ilgili bir politika geliştirilecektir.
VAN İÇİN EKONOMİK START BİR AY ÖNCE VERİLDİ Van’ın ekonomisine katkı sunmak amacıyla bir ay öncesinden başlayan çalışmalar vardı. Meyvelerini de almaya başladık. Sınır kapısıyla alakalı çok güzel bigelişme oldu. Ekonomi Bakanın Van’a gelişinden sonra diğer bakanlıklarla yapılan istişareler sonuç verdi. . Burada hayata geçirilen proje hem gümrük bakanlığı, hem maliye hem de ticaret bakanlığı ile bağlantılıdır. Bu çalışmanın ilk hareketliliği bu gün gerçekleşti. Sınır kapısı sorunu için İran'a gidildi.
İRAN SINIRLARI İÇİNDE KALAN YOLU TÜRKİYE YAPACAK Bir ay önce STK’larla yaptığımız toplantılarda da, geçen hafta düzenlenen toplantılarda, sorumluların bizlere gönderdikleri dosyalarda da ilk talebin gümrük sınır kapısı ve sınır ticaretiyle ilgili olduğunu gördük. Milletvekili arkadaşlarımızla bakanlarımızı ve ilgili genel müdürlerimizi bilgilendirdikten sonra yetkililerle bir çalışma başlatıldı. Gelecek hafta Salı günü Ekonomi Bakanımız ve Gümrük Bakanımız İran’a bir seyahat yapacaklar. Birinci gündem maddeleri de İran-Van sınır kapısı ve sınır ticaretidir. Birlikteliğe hazırlık mahiyetinde kapımızı yeniden gözden geçirmek, sınır ötesinde Hoy’dan Tebrize kadar yol güzergâhında yaşanan sorun sıkıntıların tespit edilmesi için Tır geçişlerine engel olan sorunların tespit edilmesi için müsteşar yardımcıları, genel müdür yardımcıları, şube müdürleri, işin uzmanı mühendisler sorunları yerinde tespit etmek için bu gün saat 6 da İran’a gittiler. Gerekli ön hazırlıkları yapıyorlar. Yolun yapılması için son noktayı koyacaklar.
Salı günü gidecek heyetin İran sınırları içindeki Türkiye’ye gelen yolun yapımını Türkiye’nin üstleneceğini masrafını da İran’ın alacağından düşeceğini biliyorum. Kayhan Bey benimde birinci milletvekilliğim döneminde kapının açılması ve ıslah edilmesi için çok yoğun çalışmıştı. O gün biz yolumuzu yapıp bitirmiştik. Kapı açılmıştı ama İran o günden beri yapmamakta direttiği için sınır ticareti istenen düzeyde işlemedi.
SINIR YOLU TİCARETİNİN SORUNLARINDAN BİRİDE İRAN’IN İÇ DİNAMİKLERİDİR Tebriz’den Kafkasya’ya doğru giden bir ticaret yolu var. Azarbeycan, Ermenistan’dan Doğu Beyazıt’a gelen oradan Gürcistan’a kadar giden bir hat var. O hattan yararlanan yerel unsurlar var. Muhtemelen onların İran hükümeti üzerinde bir baskıları var. Türkiye’ye bu hat üzerinden girilirse diğer yoldan fedakârlık yapmaları gerekecektir. Tabi Van içinde olağan hareketlilik ve ekonomik anlamda ciddi canlılık olacaktır.
İran-- Van arası yolun düzenli bir şekilde işleyebilmesi için 70 km yolun ıslahını, bunun Türkiye tarafından yapılmasını ve masrafının da İran’ın alacaklarından düşülmesini konuşuyoruz. Tabi ikinci aşamada Tır geçişlerinin serbest bir şekilde geçişlerini sağlanmasına yönelik çalışmalar olacaktır. Üçüncü aşamada Gümrük Bakanlığı yeni bir sınır kapısı projesinin hayata geçirilmesidir. Önümüzü görmememizden dolayı yeni sınır kapısı inşaatını hayata geçiremedik. TOBB Van’ın sınır kapısı dahil olmak üzere beş kapının yapımını üstlenmişti. Yap işlet devret modeliyle yaptığı kapıların dördünü bitirmek üzeredir. Maalesef Van’ın sınır kapısı inşaatına bile başlamadılar. Gümrük Bakanlığı bunu üstleniyor. TOBB’dan bunu beklemiyoruz. Gelecek hafta olumlu yada olumsuz ama bütün bunlar netleşecektir. Kısmet olursa bizde gidebilirsek yerinde buna şahit olacağız
Bunlar kendiliğinden oluşan şeyler değil. Biz arkadaşlarımızla birlikte yoğun çaba sarf ediyoruz. Gittik geldik. Şartlar oluştu. Bakanlıkların imkânların uygun hale geldi. Bu gün oluyor inşallah.
MİLLETVEKİLLERİNE HAK ETMEDİĞİ SORUMLULUK YÜKLENİYOR Milletvekillerine olağan üstü sorumluk yükleniyor. Milletvekili isterse her şeyi yapar gibi bir algı var. Cumhurbaşkanı bile her istediğini yapamıyor. Arzu edilen sonuçların alınması için bütün koşulların ortak hareket etmesi gerekiyor. Van’ın ekonomisinin düzenlenmesi sadece milletvekillerinin üstleneceği bir şey değil ki. Van'da sorumluluk sahibi olan herkesin ve kurumun ortaklaşa çalışması ve ortak sorumluluk yüklenmesi gerekir. Bunun bütün sorumluluğunu sadece milletvekillerine yüklemek doğru değildir.
Bakın bizde bir yanlış algı daha var. Odalar ve borsalar sivil toplum kuruluşu değildir. Onların ağzından çıkan her şeyi bir STK’nın ağzından çıkmış gibi algılıyoruz. Bundan ötürü onlara bir sorumluluk yüklemiyoruz. Oysa onlarda sorumluluk sahibidir. Valilik gibi ya da her hangi bir kurum gibi söylediği her şeyden sorumludur. Hesap vermesi gereken sorumluğu var. Bir iş olmayınca biz suçlanıyoruz. Bir proje hayata geçince milletvekilinin katkısı kesinlikle görülmüyor. Bu sadece Van’a has bir şey değil. Bu algı bütün Türkiye’de var.
VAN’DAKİ GELİŞMELER GÖZLE GÖRÜLÜYOR Van’da son 12 yılda eğitim, sağlık, ulaşım, soysal sorumluklar, alt yapı ve üst yapıdaki gelişmeler, sportif ve gençliğe yönelik çalışmalar, kültürel alanındaki hizmetlerin hepsinde gözle görülür değişim ve gelişme var. Kültür ve Turizmde önemli restorasyonlar var. Yeni spor alanları ve kongre merkezlerimiz, il ve ilçe yolları ya da diğer gelişmelerde bir yada iki milletvekili var. Gittik kapıları aşındırdık, şartlar oluştu ve gerçekleşti. Bunu görülmesi gerekir. Ha bu yapılanalar yeterli mi? Kesinlikle değil. Biz olsak ta olmasak ta iktidar milletvekillerinin sırtında bu işler yürüyecektir. Niye başka partilerin milletvekilleri bu konuda çaba sarf etmiyor. Neden gelen bu gruplarla konuşmuyorlar. Nede kentin ekonomik gelişimi için mücadele etmiyorlar.
YAYININ İKİNCİ BÖLÜMÜ HAFTA SONU YAYINLACAKTIR